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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  17/04/2024
Actualizado :  17/04/2024
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  RAMOS, B.; BANCHERO, G.; LA MANNA, A.; CANOZZI, M.E.A.; FERNANDEZ, E.; CLARIGET, J.M.
Afiliación :  BEATRIZ RAMOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARÍA EUGENIA ANDRIGHETTO CANOZZI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ENRIQUE GENARO FERNANDEZ RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN MANUEL CLARIGET BRIZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Applicability of an automated supplement feeder to dose titanium dioxide to estimate forage intake, fecal output, and diet digestibility of beef cattle.
Fecha de publicación :  2024
Fuente / Imprenta :  Applied Animal Science. 2024, Volume 40, Issue 2, pp. 132-141. https://doi.org/10.15232/aas.2023-02448 -- OPEN ACCESS.
ISSN :  2590-2873
DOI :  10.15232/aas.2023-02448
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Available online 27 March 2024, Version of Record 27 March 2024. -- Correspondence: Clariget, J.; Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Estación Experimental La Estanzuela, Ruta 50 km 11, Colonia, Uruguay; email:jclariget@inia.org.uy -- FUNDING: This research was supported by the Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay (grant numbers N-19407, 2016). -- LICENSE: Article under a Creative Commons license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ).
Contenido :  ABSTRACT.- Objective: Our objective was to evaluate 2 methods of external marker dosing, at 2 levels of forage allowance, to estimate forage intake in beef cattle. Materials and Methods: Sixteen Aberdeen Angus steers (mean age of 18 mo; 350 +- 9 kg BW), kept in individual pens, were used in a quadruplicated 4 × 4 Latin square design experiment, in a 2 × 2 factorial arrange-ment. The factors were forage allowance level (4 vs. 7 kg DM/d of alfalfa plus orchard grass haylage) and supple-ment feeding method (manual vs. automatic). A supplement consisting of 2 kg DM of pelleted corn with 1% ti- tanium dioxide (TiO2) per day was offered to each steer. Total DMI and diet DM digestibility were estimated using the dual-marker technique, with acid insoluble ash (AIA; 2 different methods) or ADL used as the internal marker. Fecal output was estimated by TiO2 concentration using feces from the daily total fecal collection (TFC) samples and others from a morning subsample. The TFC was carried out individually and daily during the last 4 d of each 21-d period. Results and Discussion: The overall mean recovery of TiO2 was 104% (SD: 0.05; range: 101-107%). Fecal subsamples obtained in the morning overestimated fecal production with no difference between dosing methods. The DM digestibility was overestimated with AIA and ADL. The estimation of DM digestibility by ADL was closer than AIA to those obtained by TFC, without differences between the 2 AIA techniques. The overestimation of forage i... Presentar Todo
Palabras claves :  Grazing; Herbage; Markers; Ruminant; Self-fed; SISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA.
Asunto categoría :  L02 Alimentación animal
URL :  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590286524000211/pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103944 - 1PXIBI - DDApplied Animal Science/2024

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  21/12/2023
Actualizado :  21/12/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  PEREYRA, S.; CASTRO, M.; VERO, S.; SILVA, P.; CAL, A.; TISCORNIA, G.; GONZALEZ, N.; BENTOS, D.; ALVAREZ, W.; RABAZA, S.; SEVILLANO, L.; BRANCATTI, G.; FRANCIA, C.; RAFFO, M.A.; GERMAN, S.; PÉREZ, C.; GARMENDIA, G.; PAREJA, L.; RODRÍGUEZ, A.; PENDAS, C.; QUINCKE, M.; VÁZQUEZ, D.; RODRIGUEZ, M.
Afiliación :  SILVIA ANTONIA PEREYRA CORREA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARINA CASTRO DERENYI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVANA VERO, Facultad de Química - Udelar; MARIA PAULA SILVA VILLELLA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIAN TABARE CAL ALVAREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUADALUPE TISCORNIA TOSAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NESTOR RICARDO GONZALEZ PEREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DAHIANA BENTOS MOYANO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WILLIAM HORACIO ALVAREZ FIGUEROA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SAMUEL RABAZA SOULIER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LEYDI GIOVANNA SEVILLANO BONILLA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GIANELLA BRANCATTI, Facultad de Química - Udelar; CAROLINA FRANCIA, Facultad de Agronomía, Udelar; MIGUEL ANGEL RAFFO BUSCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVIA ELISA GERMAN FAEDO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS PÉREZ, Facultad de Agronomía, Udelar; GABRIELA GARMENDIA, Facultad de Química - Udelar; LUCÍA PAREJA, CENUR-Litoral Norte, Udelar; ALEJANDRA RODRÍGUEZ, IPTP, Facultad de Química, Udelar; CINTHIA PENDAS, IPTP, Facultad de Química, Udelar; MARTIN CONRADO QUINCKE WALDEN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCELO JULIAN RODRIGUEZ ALONZO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Fusariosis de la espiga en trigo y micotoxinas asociadas: contribuyendo a reducir su riesgo.
Complemento del título :  Cultivos.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, Diciembre 2023, no.75 p.54-58.
Serie :  (Revista INIA; 75).
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  Los avances de la investigación en los últimos 20 años generando conocimientos en la biología y epidemiología de la FE en nuestros sistemas de producción, en la diversidad de las poblaciones de Fusarium y sus toxinas asociadas, y herramientas disponibles para el manejo integrado, asisten en minimizar el riesgo de niveles de micotoxinas y residuos de fungicidas en los granos de trigo por encima de los permitidos.
Palabras claves :  AGROALIMENTOS - INIA; SISTEMA AGRÍCOLA-GANADERO - INIA; SISTEMAS DE INFORMACIÓN Y TRANSFORMACIÓN DIGITAL - INIA.
Thesagro :  FUSARIOSIS DE LA ESPIGA DE TRIGO; TRIGO.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17456/1/Revista-INIA-75-dic-2023-13.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103764 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2023/75revinia 75
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